Menu

ASLA-NCC

Awards

2010 Awards

Design: Residential, High Density and Mixed Use

Honor Award

Pacific Cannery Lofts
San Francisco, CA
Miller Company Landscape Architects
Client: Holliday Development

Nightlighting of the Dining Room Courtyard with the stormwater infiltration ‘river’ of recycled glass.
Slate control switch-panels with chalk markings still evident from cannery production days are mounted on building walls, recalling the local labor history.
Abandoned cannery relics are re-purposed throughout the project as industrial sculpture. These ten foot diameter steel wheels were originally part of the ice-making equipment. They are displayed in the west entry gallery.
Bamboo in galvanized stock tanks visually separates unit entries in the Grove.
The Grove Garden seen from the north toward the entry plaza. Edible Bananas and Grape vines are mixed with ornamental Papyrus, Reeds, Rubus, and flowering Abutilon. Permeable golden decomposed granite creates a warm, tactile pathway.
Lew Hing Courtyard seen from upper arcade walkway.
Lew Hing Garden board-walk with limestone monoliths marking unit entries. Abutilon, Heuchera, Mondo Grass and Japanese Maples give an Asian sensibility to this garden named for the cannery’s original owner.
Living Room Courtyard seen from above with step stones to indivdual units off of main path. Shade tolerant ferns, Angels trumpet, Japanese Anemone, and Baby’s Tears thrive here.
Living Room Courtyard Central “Commons’ Area with concrete banquettes.
Dining Room Courtyard from above with 12th Street and the Oakland skyline beyond. A canopy of palms and bamboo shades an understory of ferns, fragrant jasmine, and flowering azaleas.
Dining Room Courtyard with an aqueduct bench in the foreground and stormwater infiltration ‘river’ filled with recycled glass adjacent to the walkway. The communal dining area with arbor is seen toward the center.
Entry Plaza with a view through the Dining Room Courtyard to the shipyards beyond.
West Oakland, with the defunct Central Train Station in the center of photo, and burgeoning Central Station development beyond. Brownfield parcels in the foreground are slated for further expansion of the neighborhood.
Locator Map
Site Plan

Pacific Cannery Lofts is a slice of West Oakland’s storied history reborn as an assemblage of urban dwellings, gardens, and industrial relics. Long a vacant shell set in a mixed residential/industrial neighborhood, the early 20th century cannery was adapted to provide transit-oriented housing, serving both Oakland and San Francisco. The Green Point Rated project features enlivened public streetscapes, four courtyard “social” gardens highlighting recycled materials, historic relics, and rainwater catchment systems.