Menu

ASLA-NCC

Awards

2018 Awards

Design: Parks, Recreation, Trails and Open Space

Merit Award

Hunters Point Shipyard Hillpoint Park: A Room With a View
San Francisco, CA
CMG Landscape Architecture
Lead Landscape Architect: Kevin Conger, FASLA
Client: FivePoint and the Office of Community Investment and Infrastructure

Seating beneath the promontory.
Four art installations are dispersed throughout the park including the ornate guardrail, titled ‘Flotilla’, which encloses the promontory.
Lounge type seating and other gathering spaces are situated to take advantage of the various vista angles.
Universal accessibility was paramount and the entire site is accessible without creating a single ramp. The intention being to not let the technical design get in the way of the experience of the site.
An intervention into the landscape that creates a compelling choreography
of views through rotating orientations, multiple sculptural seating elements, and a dramatic overlook structure.
A dramatic overlook structure that is experienced as a prow at the tip of the promontory.
An elevated promontory, recalling the sites industrial past, creates a spectacular destination overlooking the shipyard.
A large lawn creates an amphitheater-like environment to enjoy the view. Although the tilted lawn feels entirely at home facing the waterfront, the grading to create it was quite aggressive and necessary to nest the lawn into the hillside.
In Phase One of Hunters Point build out, Hillpoint Park is the first major open space, serving as both neighborhood park and regional destination.
Hunters Point was once a naval shipyard servicing some of the greatest Navy vessels of the WWII era. Situated on a promontory ninety feet above, Hillpoint Park has sweeping views of the industrial waterfront.
Hillpoint Park is the first major open space in the transformation of the
500-acre Hunters Point Shipyard into a new mixed used neighborhood.
At the top of Hunters Point there is a hill, and at the precipice of that hill is Hillpoint Park.

Hillpoint Park is the first major open space in the transformation of the 500-acre Hunters Point Shipyard into a new mixed use neighborhood in the Bayview District of San Francisco. The park is located on a promontory situated 90 feet above the historic industrial shipyard with sweeping waterfront views. The design is bold and apparently restrained; an intervention into the landscape that amplifies the prospect of the site and creates a compelling choreography of the views through rotating orientations, multiple sculptural seating elements, and a dramatic overlook structure that is experienced as a prow at the tip of the promontory. Although the tilted lawn feels entirely at home facing the waterfront, the grading to create it was quite aggressive and necessary to nest the lawn into the hillside. Universal accessibility was paramount and the entire site is accessible without creating a single ramp, again with the intention of not letting the technical design get in the way of the experience of the site.