Menu

ASLA-NCC

Awards

2018 Awards

Research, Planning, Analysis and Communication

Honor Award

India Basin
Bionic Landscape
Design Director/Principal: Marcel Wilson
Client: BUILD:

The comprehensive design reconnects surrounding communities with the shoreline, cultivates economic opportunities, and provides mixed-income housing.
Ecological resilience is designed into the site in several ways, including an adaptable waterfront edge, a continuous landscape fabric that can support a variety of habitat types edge, and a working landscape that performs as infrastructure.
At the crux of the project is the ability for the site to respond and adapt to changes over time and across all systems.
Floating wetlands are among the strategies that allow the site to respond and adapt to changes over time. The ability to iterate upon technologies, adjust public spaces, and monitor ecological landscape elements as they develop over time, is an important aspect to all site and building systems.
The site presents a rare opportunity to achieve the degree of horizontal and vertical habitat continuity needed to nurture urban biodiversity. Urban-ecological elements work in concert to optimize habitat potential and create habitat niches across the site.
A perched sand area and deck terrace serve as a regional attraction for sunbathing, beach sports, and human powered boating.
The design embraces the existing wild character of the land, responding to its specific hydrology and topography and celebrating the connection to San Francisco’s ecological history.
Direct and intuitive access to a major new park space—the Big Green and Shoreline, enables these signature places to reinforce the regional network of public waterfront parklands.
The mixed-use project creates a complete community that is human in scale, with all basic services and amenities located within short walking distanc
The project sponsors have made an unparalleled commitment to progressing environmental stewardship and community resilience. Holistic thinking permeates district-wide strategies for water, energy, waste, ecology, habitat creation and shoreline adaptation.
The project’s focus on fostering public life integrates development with a dynamic open space system; interweaving parks, plazas and gathering places with an extensive pedestrian and bicycle
network.
The project is a dynamic coastal environment with unique geotechnical composition, hydrology, topography, climate, and habitat conditions supportive of a distinctive cross-section of San
Francisco Bay ecology.
Embodying a commitment to sustainable placemaking, the India Basin project proposes the transformation of acres of former industrial lands on San Francisco’s bay into an active waterfront destination and a vibrant, diverse village.
Site Plan.

Embodying a commitment to sustainable placemaking, the India Basin project proposes the transformation of acres of former industrial lands on San Francisco’s bay into an active waterfront destination and a vibrant, diverse village. The comprehensive design reconnects surrounding communities with the shoreline, cultivates economic opportunities, and provides mixed-income housing.

At the crux of the project is the ability for the site to respond and adapt to changes over time and across all systems. The project’s long build out timeframe suggests that technology, climate, and site conditions faced at the outset of construction may have changedby the time the last structure is built. The ability to iterate upon technologies, adjust public spaces, and monitor ecological landscape elements as they develop over time, is an important aspect to all site and building systems. Examples of this approach include the ability to adapt to rising sea levels and changes in climate, integrate improved battery storage for on-site generated power, and adapt parking to another use should vehicles become less necessary.