Menu

ASLA-NCC

Awards

2018 Awards

Design: Residential, Single Family Home

Merit Award

Inspired by the Land
Healdsburg, CA
Arterra Landscape Architects
Lead Landscape Architect: Kate Stickley
Partner and Landscape Architect: Gretchen Whittier

Firepit Terrace.
The firepit terrace was sited to take advantage of the valley view.
Pool and Pool Deck.
Guesthouse Seating Area.
The guesthouse has its own sitting terrace, shaded by the same woven willow branches as the dining terrace.
Guesthouse.
The guesthouse is surrounded by the restored native grasslands.
Logging Road to Guesthouse.
A logging road was repurposed as the path to the guesthouse.
Firepit and Hearth.
The design and material of the fire pit bench was picked up by the architects in the detailing of the fireplace hearth.
Blurred Lines Between Interior and Exterior.
The custom weighted glass and metal panels lift and open up to turn the home into an open air pavilion.
Outdoor Kitchen.
The outdoor kitchen features a custom wood rotisserie grill.
Indoor Kitchen to Outdoor Kitchen
The materials and forms in the indoor kitchen are repeated in the outdoor kitchen design.
Shaded Outdoor Dining.
Woven willow branches provide a natural shade for the outdoor dining terrace.
Restored Slope and Forest.
A simple material palette chosen from the colors of the surrounding restored grassland and forest and the use of large glass panes help the architecture blend with the landscape.
Quiet seating areas are arranged by the pool.
Overview.
The architecture wraps the pool area and upper terrace, in the restored grassland.
Across the Pool.
The pool area is nestled into the restored grasslands
Master Plan.
The site plan shows the relationship between the home and the courtyard.

Logged in the 1800s, this 40-acre hillside tract of land in Healdsburg, California was disfigured by flat-pad grading to create work and stockpile areas and crisscrossed with service trails. The site was filled with non-native, invasive and fire-prone plants, and harsh, unnatural landforms.

The Landscape Architect collaborated with the Architect and Design Team to restore the land and site a new home to maximize views toward the rehabilitated forest and grassland, and the town below. A rainwater collection system fills an underground 10,000-gallon cistern with water collected from the roof to irrigate the landscape plantings, as well as for fire suppression for the adjacent grasslands.

The materials used throughout the home and landscape were informed by the restored land, leading to a simple and limited palette. Glass and steel walls lift entirely out of the way to turn the home into an open-air pavilion.