Menu

ASLA-NCC

Awards

2018 Awards

Design: General

Merit Award

Intuit Mountain View Campus
Mountain View, CA
AECOM
Lead Landscape Architect: James Haig Streeter
Client: Intuit

Enjoying a social event under the shade of the stage canopy.
Intuit now has a place where employees can gather together as one. The Village Green is used for a variety of events from corporate
presentations to barbeques.
One football field worth of parking lots were converted to employee amenity space, including this basketball court and yoga loan. Achieved through
coordination with the city and client to increase electric vehicle stations, transit options and existing stall restriping.
Existing Condition – One of the existing courtyards with minimal employee amenities and high water use trees, lawn and water features, all using potable water and
inappropriate for a drought-prone climate.
The dining courtyard, informally planted with aromatic herbs, including lavender, rosemary and salvia, and punctuated with Agave americana. Seating pods can be seen in the
background, with all plants being a combination of either blues or purples.
The Main Street pedestrian spine brings clear wayfinding to the length of the campus, terminating at the Bay. An allee of Cathedral Oaks, Quercus virginiana ‘Catherdral’, lines
this axis, with rain gardens of Chondropetalum tectorum beneath.
The stage canopy reflects the symbolic importance of this space as the place where the company’s individual groups come together. Similarly, the structure’s individual steel
sections give the impression of a solid object when seen from certain angles.
The Village Green amphitheater is a converted parking lot with capacity for about 3,000 people. In order to reduce water use, the lawn is irrigated with a subsurface system
typically used in professional sports fields.
Single paving ribbons playfully interweave past existing pine trees, underplanted with Muhlenbergia rigens. Site furniture also picks up on the ribbon theme.
The graceful granite seats exemplify the use of 3D modelling and CNC milling techniques.This not only enabled a high degree of detailing and refinement, but also reduced
procurement lead times to meet the construction schedule.
The entry rain garden creates an elegant and sustainable arrival statement for the campus. This includes ribbon-like granite wiers with integral seating of solid stone.
Ribbons of paving interlace the campus together while never crossing one another, converging where increased desire lines demand more width, and creating a strong
unifying identity for the site as a whole.
Transforming the site from a sea of parking to an interconnected, pedestrian-focused campus. Existing parking was optimized to enable the equivalent of one football field of
asphalt to become new amenity space, reaching out toward San Francisco Bay.

Located in Silicon Valley on the edge of the San Francisco Bay, the 22-acre Intuit Mountain View campus has been reinvented from an environment with poor pedestrian connectivity, limited employee amenities and inappropriate planting for the climate, into a contemporary, user-oriented, indoor-outdoor workplace that is transformational for the company and exemplary of sustainable redevelopment. An alternative transportation strategy, reduction in parking demand, and increased efficiency of parking spaces freed significant land area for public space. A study of desire lines informed the placement of a new campus heart, born of this reclaimed parking area and serving to unite the campus and provide a range of new amenities. Paving ribbons interlace the campus, improving way-finding for employees and visitors alike, teasing apart to create unique outdoor spaces, and connecting to the Bay Trail and amazing surrounding context. Despite increased planted area, the use of appropriate plantings and efficient irrigation has reduced the annual water consumption by a volume equivalent to one Olympic swimming pool.