Menu

ASLA-NCC

Awards

2018 Awards

Design: General

Honor Award

LinkedIn Middlefield Campus
Mountain View, CA
Bionic Landscape
Lead Landscape Architect: Marcel Wilson
Client: LinkedIn

With an occupancy population of thousands of employees, the Middlefield campus provides a variety of open spaces of different scales to accommodate many different types of uses and gatherings.
Technology workplaces are typically closed, drawing a sharp line between public and private. This campus departs from that norm to leave its campus open, welcome the community in, and to offer experiences that are intended to be enjoyed by all.
An aerial view of the site prior to consruction. This project transformed an outdated parking lot into an active landscape merging people, ecology, and infrastructure.
Central to the user experience of this site is the concept of biophilia, which includes the goal of incorporating nature and natural systems into the built environment to help mitigate the negative
impact of personal or occupational stress.
The LinkedIn Middlefield campus features a variety of outdoor spaces designed for gathering, recreation, and quiet contemplation, and to encourage chance encounters among its users.
In a bionic composition of technology and natural systems, the design combines a complex stormwater system, adaptive habitats, and active and passive amenity spaces to create a workplace
environment that thinks and acts beyond its boundaries.
By integrating planting and habitat systems throughout the site, opportunities for interactions with meaningful pockets of nature are a fundamental part of user experience of the site.
The boardwalks allow for universally accessible circulation above the meadow and enable visitors to experience this significant habitat feature up close.
The careful weaving of natural systems throughout the campus elevates the opportunity to interact with nature into a defining characteristic of the site’s user experience.
Condensate water from the air conditioning units in the buildings is collected in a series of small birdbath water features distributed throughout the site, where it will be held until it is deployed as
supplemental irrigation for planting areas.
Leveraging a multi-million dollar investment in air handling equipment and structural upgrades, the landscape is embedded with a condensate capture system that is used to irrigate habitats and the
extensive mature shade canopy.
At the heart of the campus, a playful boardwalk floats above a 35,000 SF meadow. In addition to its aesthetic and habitat functions, the meadow also provides a point of collection for large scale site ecological infrastructure.
Site plan.

Designed to accomplish ambitious and future focused ecological and social objectives, the LinkedIn campus rejects the ubiquitous recipe for suburban tech workplaces. It is designed to promote public interaction, diverse ecologies, mobility, and year-round comfort.This project transformed an outdated parking lot into an active landscape merging people, ecology, and infrastructure. Leveraging a multi-million dollar investment in air handling equipment and structural upgrades, the landscape is embedded with a condensate capture system that is used to irrigate habitats and the extensive mature shade canopy. In a bionic composition of technology and natural systems, the design combines a complex stormwater system, adaptive habitats, and active and passive amenity spaces to create a workplace environment that thinks and acts beyond its boundaries.