Menu

ASLA-NCC

Awards

2018 Awards

Design: General

Honor Award

Market Square Commons: Knitting Together an Urban Office Campus
San Francisco, CA
CMG Landscape Architecture
Lead Landscape Architect: Willett Moss, FAAR
Client: Shorenstein Properties LLC

The open, flexible central gathering plaza and lawns welcome intimate lunch meetings as well as large gatherings and events.
Transformation of an existing sevice alley that serves as both building plaza and urban corridor, where rich materiality and a variety of experiences invite gathering and passage alike.
Overhead installation of special tube lights zig-zag through the corridor.
100% recycled artificial turf provides flexibile-use areas along with bio-retention stormwater planters that introduce grasses and absorb stormwater runoff.
Redeveloping a former alley into a plaza and urban corridor transforms the complex into an urban campus.
A central fire pit beckons passersby to the refined urban space.
The pedestrian alley is designed as an unfolding sequence of experiences: paths, plazas and walkways are defined in refined concrete paving and wood decks.
Interior program spills out through large operable doors that open to accomodate indoor/outdoor dining.
Transformation of an existing sevice alley that serves as both building plaza and urban corridor, where rich materiality and a variety of experiences invite gathering and passage alike.
The existing service alley.
Site Plan

An existing service alley was transformed to serve as both building plaza and urban corridor in San Francisco’s Mid-Market area, where rich materiality and a variety of experience invite gathering and passage alike. The pedestrian street is designed as an unfolding sequence of experiences: paths, plazas, and walkways are defined in refined concrete paving and wood decks, while interior program spills out through large wall-size doors. The open, flexible central gathering plaza and lawns welcome intimate lunch meetings as well as large gatherings and events for adjacent building tenants and the public. Overhead installations of special tube lights zig-zag through the corridor and, with a central fire pit, beckon pedestrians into the urban space. Additional spaces provide flexible use areas that serve adjacent gym events, and five large bio-retention stormwater planters and delicate vine planting introduce grasses, bamboo, and green walls.