Menu

ASLA-NCC

Awards

2018 Awards

Design: Residential, Single Family Home

Merit Award

Sonoma Overlook
Sonoma, CA
Roche + Roche Landscape Architecture
Lead Landscape Architect: Dave Roche
Principal Landscape Designer: Nancy Roche

Custom concrete outdoor kitchen counters echo the stone waterfall kitchen island, accented with the same horizontal cedar as the buildings.
The outdoor dining and outdoor kitchen with shade arbor and heaters.
Arbors of woven willow panels set in steel frames provide much needed filtered shade, and help define the outdoor dining room and outdoor living room with custom concrete fire pit.
The guesthouse, game room, and small play lawn are tucked into the trees below the car barn.
The bocce court laid into a gap in the native rock outcroppings in the Moon Garden, featuring Festuca i.‘Siskiyou Blue’, Cotyledon o. ‘Flavida’, Eriogonum giganteum, and Dudleya hydrids.
The bocce court laid into a gap in the native rock outcroppings in the Moon Garden, featuring Festuca i.‘Siskiyou Blue’, Cotyledon o. ‘Flavida’, Eriogonum giganteum, and Dudleya hydrids.
Stone and gravel steps leading up to the top level feature a planted grotto at the midway landing, with Adiantum r. ‘Pacific Maid’, Leptinella s. ‘Platts Black’, Viola labradorica and Campanula murallis.
The custom concrete water feature outside the master bedroom.
The pool captures the reflection of existing oaks and boulders in the foreground, with views of Marin and San Francisco beyond.
Pennisetum spathiolatum and Anemone j. ‘Honorine Jobert’ catch the late afternoon sun outside the exercise room.
In the gravel auto court a custom concrete fountain element mirrors the height differentials of the owners’ three adult children. The fountain is set in a bed of Epimedium x. p. ‘Frohnleiten’ and Juncus p. ‘Carmen’s Grey’, with Woodwardia fimbriata and Viburnum davidii.
The entry tower of the residence viewed from the guesthouse.
Native oaks were preserved, even where they met gravel paths.
Low gently curving walls utilize on-site boulders fit together in the Incan style. Taller entry walls and an automatic steel gate provide security and announce the entry into the property.
The great room fully open to the pool terrace. The rural contemporary compound was carefully sited and stepped to take best advantage of limited level space.

This compound of rural contemporary buildings with clean geometry and a palette of natural materials steps up and down the steep, wooded 17-acre site. Less than two miles north of Sonoma’s historic square, it features views over the Sonoma Valley and beyond to San Francisco across the Bay.

The entire compound is off-grid, generating enough energy with hidden PV panels to power all on-site electrical needs, and charge the owner’s electric vehicles.

Arbors of woven willow panels set in steel frames provide shade and define the outdoor living and dining rooms, flanking the swimming pool terrace.

A family of custom concrete elements was fabricated to the landscape architects design, including the outdoor kitchen counters, two water features, and the pool terrace fire pit.

At the top of the site, a gravel terrace with gas fire pit utilizing a dramatic existing volcanic rock as its backdrop, overlooks a bocce court with spectacular vineyard views, laid into a gap in the native rock outcroppings.