Menu

ASLA-NCC

Awards

2018 Awards

Design: Residential, Single Family Home

Merit Award

Sonoma Vineyard Estate
Sonoma, CA
Roche + Roche Landscape Architecture
Principal Landscape Designer: Nancy Roche

Arbutus x. ’Marina’ flank the limestone path to the front door.
A curved custom steel retaining/seat wall and gas fire pit fashioned from reclaimed quarry equipment set in a native Nassella pulchra meadow.
An arcing gravel path leads from both ends of the house past native rock outcroppings to the fire pit.
The intimate gravel master terrace with Aloe striata and native Dudleyas runs to the foot of an existing rock outcropping bristling with tiny native succulents.
The linear fire pit and stone seat walls at the guest wing terrace with view across the pool to master wing.
The view across the perimeter overflow pool to the guest wing.
A raised steel planter containing an Arbutus x. ’Marina’ underplanted with Phlomis fruticosa, screens the carport from rear terraces.
View of the Sonoma Valley from the guest wing terrace with Arctostaphylos and Bulbine frutescens in the foreground.
Calamagrostis foliosa flanks the front terrace featuring a water feature fashioned from salvaged quarry machinery.
The great room with front and rear doors fully open.
Custom sculptural ‘Bee Hotels’ designed to encourage nesting native bees.
Auger fountain and raised steel planter boxes at the vegetable garden.
A ‘bridge’ of stacked stone slabs and stone cobble announce arrival at the compound as guests cross the first of two existing seasonal drainages that pass through the site.
This weekend wine country getaway sits on 15 acres of a southwest-facing slope just east of the town of Sonoma.
Site Plan

This compound of refined stone buildings sits on 15 acres of a southwest-facing steep wooded slope just east of the town of Sonoma. The site features 3.5 acres of vineyard, a one-mile loop of walking/hiking trails, an insectary garden, terraced vegetable garden, and a fruit orchard.

The gravel auto court serves the detached garage and the carport, provides fire access and guest parking, and doubles as a casual petanque court.

The rear garden features covered outdoor dining and outdoor fireplace seating nearest the house, a fire pit and stone seat walls outside the guest wing, and an intimate gravel master terrace. The dark perimeter overflow pool creates a flat mirror-like plane that reflects the sky and clouds, and leads the eye to the valley views beyond. Limestone terraces and farmed American ash decks with chaises flank the pool.

A family of reclaimed and custom fabricated steel elements include a curved retaining/seat wall and gas fire pit, raised planters, recirculating water features, and ‘bee hotels’ designed to accommodate native nesting bees.