Menu

ASLA-NCC

Awards

2013 Awards

Design: Residential, Single Family Home

Merit Award

Contemporary Living
San Francisco, CA
Shades of Green Landscape Architecture
Principal: Ive Haugeland
Designer: Jamie Morf
Client: Troon-Pacific Inc.

The rooftop deck with outdoor fireplace and barbecue establishes a sophisticated outdoor room for entertaining against a cityscape backdrop featuring the Golden Gate Bridge.
Handmade clay pots with Chondropetalum.
Fountain detail; subtle sound and visual effects.
The fountain is made of concrete containing recycled glass aggregate. The ipe fence and planting create a simple backdrop.
A line of bamboo in the open hallway creates a smooth transition between the exterior and interior of the residence.
The gas-burning fire pit is filled with ceramic fire spheres and is located adjacent to the no-mow lawn.
The gas-burning fire pit is filled with ceramic fire spheres and is located adjacent to the no-mow lawn.
The glass fence adds light and a soft glow to the yard.
The rear yard has a graphic quality seen from above. The sand-set limestone with triangular gravel spaces allows water to pass trough.
The glass fence “connects” the garden and the sky. The in-ground fireplace provides heat on cold San Francisco nights.
One of the design goals of this project was to blur the boundaries between the interior and exterior spaces.
The street side of the property with simple metal planters.

This garden for a LEED-Platinum residence in San Francisco creates two distinct modern outdoor living rooms, each with its own fire feature to take the chill off the cool nights. The lower garden features custom stone pavers with gravel pockets to provide a sophisticated permeable surface. The patio and the adjacent no-mow lawn establish a varied surface suitable for entertaining. An at-grade fire feature and a raised water fountain create strong focal points for the garden. A semi-translucent glass fence allows light into the space while still providing a sense of privacy. A strong line of bamboo softens the tall walls of the adjacent house and moves from outdoors to inside, helping to link the strong vertical space of the interior stairwell to the cityscape beyond. On the upper rooftop deck, an elevated fireplace and built-in barbecue establish an outdoor lounging area and provide a warm environment for entertaining.