Menu

ASLA-NCC

Awards

2017 Awards

Design: General

Award of Excellence

Facebook MPK20
Menlo Park, CA
CMG Landscape Architecture
Principal Architect: Chris Guillard
Client: Facebook

Reimagining the building as landscape.
Moments where the architecture emerges from a densely landscaped canopy help transform employees’ everyday experiences.
The integration of sky lights allows natural light to flow into the workspace below.
The rooftop is designed as an immersive and naturalistic environment — a place where, despite the scale, one can feel enclosed.
Different landscape typologies are scattered across the rooftop.
The landscape provides a place of respite with gathering spaces, cafes, and meeting nooks interspersed throughout.
The roof program and design principles inherently reflect Facebook’s culture by creating spaces for un-prescribed experiences to unfold.
Inspired by the adjacent salt flats, the ground plane of the roof is based on a fractal-like pattern that is overlaid by native plant communities.Subtle shifts in topography reinforce the pattern creating variation on an otherwise flat roof.
Moving around the roof, different landscape typologies are encountered, defined by native and adaptive plant communities that support specific ecologies and habitats.
Erasing the edge is a dense perimeter of landscape that wraps the roof and capitalizes on distant views and the “borrowed landscape”.
The rooftop is designed to accomodate walking meetings and casual conversations.
An expansive 9-acre rooftop park simultaneously integrates
and contrasts landscape and architecture.
Site plan.

An expansive rooftop park simultaneously integrates and contrasts landscape and architecture. The building houses 2,800 employees on one level, with parking below the building on grade and topped by a 9-acre rooftop park. The architecture is reimagined as landscape, where mature trees above determine the structure below. The rooftop is designed as an immersive and naturalistic environment—a place where, despite the scale, one can feel enclosed. Organized around a half-mile loop, a network of paths weave through and around planting areas, providing a sense of discovery. Designed to accommodate walking meetings and casual conversations, the landscape provides a place of respite with gathering spaces, cafes, and meeting nooks interspersed throughout.