Menu

ASLA-NCC

Awards

2016 Awards

Design: General

Merit Award

Lands End Lookout
San Francisco, CA
Surfacedesign Inc.
Principal: James A Lord
Project Manager: Alain Peauroi
Designer: Nick Gotthardt
Client: Golden Gate National Parks Conservancy

Perched above the Pacific Ocean, the dunescape anchors the new visitor center at the Lands End Lookout.
The dramatic landscape context informs the materiality of the Lookout design.
Nestled into the bluff, the lookout serves as a trailhead for visitors to Lands End.
The building extends into the landscape, framing dramatic ocean vistas.
Native plants from the micro-watershed of Lands End were propagated and planted in the new dunescape.
The dunes create a buffer from the road and connect to the larger regional landscape.
The dune fence evokes the surrounding Cypress forest on the hillside above.
Reclaimed cypress timbers from the forestry efforts in the Presidio are re-purposed as benches that frame the dune planting.
Historic statues from the Sutro Estate punctuate the landscape.
Fog from the ocean billows over the dunes, punctuated by the dune screen.

The Lands End Lookout is the newest visitor center in the GGNRA. The new building and landscape design for the site protects the beautiful and rugged coastline of San Francisco, while making it more visible and accessible to visitors.  Home to a unique combination of outdoor exhibits, view terraces and gathering spaces, the Lands End Lookout will recount the many stories of Lands End and the Sutro Baths and provide an improved visitor experience.

The Lookout is designed to frame the spectacular view of the ocean and ruins of the baths below. The building and its related outdoor spaces yield to the natural landscape allowing it to be the main focus while remaining firmly rooted to the rugged edge of the Pacific. The Lookout building stretches out to embrace the dunescape, evoking and expressing the evolution of the site and its vital and dynamic natural environment.