Menu

ASLA-NCC

American Society of Landscape Architects
Northern California Chapter

Awards

2017 Awards

Design: General

Merit Award

Northpoint Apartments
San Francisco, CA
Jett Landscape Architecture + Design
Principal in Charge: Bruce Jett,
Client: Northpoint Apartments, LLC

View of court B magnolia x soulaneana displaying typical later winter bloom oon bare branches, with water feature in background.
View of courtyard D linear basalt water feature, knife edge concrete wall detail, and ulmus parvifolia
View of courtyard C sculptural stonewater feature, concrete seat walls, and fagus sylvatica 'roseomarginata'.
View of courtyard C from entrance, showing variation of color and scale in concrete topping slab (poured over aerated concrete fill).
View of courtyard C from the roof with San Francisco skyline backdrop.
Courtyard B original water feature and spillway, designed by Lawrence Halprin's Studio, prior to demolition.
Courtyard B water feature spillway, based on original feature design by Lawrence Halprin/s Studio.
View of courtyard B water feature with modular ipe deckiing over adjustable pedestal system and podocarpus gracilior specimen tree.
View of courtyard B from the roof with San Francisco backdrop.
View of original courtyard A/B water feature and raised planting mounds, designed by Halprin's Studio prior to demolition.
view of courtyard A/B from the roof with polished basalt clad water tables, concrete and corten metal planters.
View of courtyard with mariposa slate feature, corten steel  planter and knife edge concrete wall detail.
View of courtyard from the roof showing geometric paving pattern in concrete topping slab, corten steel and knife edge concrete planters and pool area.
View of courtyard from the roof with the San Francisco skyline backdrop.
Aerial overlay with illustrative plans.

The NorthPoint Apartments, built in 1969 in San Francisco’s North Beach neighborhood, featured five podium courtyards designed by the office of Lawrence Halprin. Half a century later, as the landscapes had to be replaced due to waterproofing failure, the design team successfully reinvented the courtyard project while meeting two primary challenges: honoring Halprin’s legacy in a contemporary fashion; and reapportioning common and private spaces to meet changed expectations within the tight constraints imposed by the original flat-slab construction. The strategy is one of carefully proportioned spaces, animated by finely detailed abstractions of the natural elements of water and stone: an homage to Halprin in the materials he used with such insight. All five courtyards— four fully interior and one at the adjacent property line—share forms and colors that pick up on the language of the surrounding buildings, but are differentiated from one another in their geometry, palette of plant materials, and focal elements.